KSYLITOL – jest cukrem brzozowym. Nie powoduje próchnicy, nie fermentuje w żołądku, a także ze względu na niski indeks glikemiczny – nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu nie doświadczamy nagłego spadku energii. Jest zdecydowanie mniej kaloryczny od zwykłego białego cukru. U niektórych osób może mieć działanie przeczyszczające.
STEWIA – jest to cukier pochodzący z rośliny o tej samej nazwie. Nie ma kalorii, nie podnosi poziomu glukozy, ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, obniża ciśnienie krwi. Zawiera witaminy (kwas foliowy i witaminę C), wapń, potas, magnez, żelazo.
SYROP KLONOWY – posiada w składzie takie składniki jak potas, magnez, wapń czy witaminy z grupy B, niacynę, biotynę i kwas foliowy. Jego indeks glikemiczny jest zbliżony do indeksu zwykłego cukru, posiada jednak mniej kalorii.
ERYTROL – jego właściwości są prawie identyczne jak właściwości ksylitolu. Ma bardzo mało kalorii, a poziomem słodkości przypomina zwykły cukier. W porównaniu do ksylitolu nie działa przeczyszczająco, więc osoby, którym nie służy ksylitol, powinny sięgnąć właśnie po erytrol.
MIÓD – posiada mnóstwo wartościowych składników odżywczych takich jak potas, cynk, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, posiada przeciwutleniacze, oczyszcza wątrobę i poprawia kondycję skóry. Jego kaloryczność i indeks glikemiczny zbliżone są jednak do zwykłego cukru.
MELASA – powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. W zależności od surowca, z jakiego powstaje może być to melasa trzcinowa lub buraczana. Melasy występują w postaci ciemnobrązowego syropu zwanego czarnym złotem. Ma ona niewiele kalorii, dobrze wpływa na układ odpornościowy, nerwowy, trawienny. W swoim składzie zawiera takie składniki jak: wapń, potas, żelazo, chrom, magnez, miedź, witaminy z grupy B oraz aminokwasy. Jest ona dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego polecana jest osobom z anemią, osobom starszym oraz kobietom w ciąży.
LUKRECJA – posiada specyficzny, przypominający anyż smak. Ma właściwości świetnie wpływające na drogi oddechowe, wątrobę, żołądek, pęcherz moczowy i nerki. Najważniejszy jest czarny syrop, który uzyskuje się z korzenia lukrecji. Ma on składniki, które wykazują działanie antyzapalne, przeciwbakteryjne, antyalergiczne, przeciwwirusowe.
CUKIER KOKOSOWY – nazywany również cukrem palmowym. Ma on niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, więc nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi. Zawiera żelazo, cynk, magnez, potas, witaminę C i witaminy z grupy B. Pomimo niższego IG, jego kaloryczność zbliżona jest do kaloryczności zwykłego cukru.
SUSZONE OWOCE – wprawdzie są one dość kaloryczne, ale posiadają błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Suszone owoce są dobrą alternatywą dla zwykłego cukru dodawanego do deserów, wypieków czy koktajli.